zondag 22 juli 2012

Kaart Georgia en Atlanta, Coastal Plain, Okefenokee Swamp, Savannah

Kaart Georgia, steden, wegen, rivieren: US Geological Survey
Georgia is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in de regio Zuidelijke Staten van de VS en telt 9.815.210 inwoners (2011). De hoofdstad is Atlanta en de standaardaanduiding voor de staat is GA.

Georgie grenst in het noorden aan de staten Tennessee en North Carolina, in het noordoosten aan South Carolina, in het zuiden aan Florida en.in het westen aan Alabama. In het oosten ligt de staat aan de Atlantische Oceaan.

Ongeveer 60% van Georgia bestaat uit de zacht golvende kustvlakte of Coastal Plain.

In de Fall Line, tot 150 meter hoog, waar rivieren talrijke stroomversnellingen hebben, vindt de kustvlakte een scherpe afbakening ten opzichte van het Piedmont Plateau, dat ongeveer 30% van het grondgebied van de staat beslaat.

Het Piedmont Plateau loopt in het noorden op tot een hoogte van 450 meter naar de Blue Ridge Mountains in de Appalachen.

Het hoogste punt van de staat is de top van Brasstown Bald (1458 m).

Savannah
De rivier de Savannah is de belangrijkste rivier van de staat, en is de grensrivier met de staat South Carolina. De rivier mondt bij de gelijknamige stad uit in de Atlantische Oceaan.

Okefenokee Swamp
Okefenokee Swamp, met een oppervlakte van ongeveer 1.700 km2, is een van de grootste moerassen van de Verenigde Staten.

Klimaat en toerisme
Georgia heeft, vooral aan de kust, een zacht klimaat. Het grootste deel van de staat kent een vochtig subtropisch klimaat met hete en natte zomers.

Een aantal toeristische trekpleisters zijn de 500 meter hoge granietberg Stone Mountain en de oude stad Savannah.

De University of Georgia, gesticht in 1875, in de stad Athens, is de eerste staatsuniversiteit in de Verenigde Staten.

Etowah Mounds Archaeological is een oude Indiaanse nederzetting.

Okefenokee Swamp heeft de status van natuurreservaat.

In Atlanta is het Georgia Aquarium.

Steden Georgia
Belangrijke steden in Georgia zijn naast de hoofdstad Atlanta: Augusta, Columbus, Savannah, Athens, Sandy Springs, Macon, Roswell, Albany, Johns Creek.

Kaart County's Georgia
De staat Georgia in het zuiden van de verenigde staten is bestuurlijk onderverdeeld in 159 county's. De staat is daarmee na Texas de staat met de meeste county's.

Kaart county's Georgia: USGS

Kaart Georgia
Georgie grenst aan de staten Tennessee, North Carolina, South Carolina, Florida en Alabama. De staat ligt in het oosten aan de Atlantische Oceaan.

Kaart Georgia, steden, rivieren, wegen, meren, topografie: US Government