zondag 3 maart 2013

Kaart Maryland en Annapolis met Baltimore - Kaart Vakantie VS

Kaart Maryland, steden, wegen, meren, rivieren: US Government
Maryland is een van de50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Zuid van de VS en telt 5.828.289 inwoners (2011). De hoofdstad is Annapolis en de standaardafkorting is MD.

Maryland grenst in het noorden aan de staat Pennsylvania, in het oosten aan Delaware en in het zuiden en het westen aan District of Columbia, West Virginia en Virginia. In het zuidoosten ligt de staat aan de Atlantische Oceaan.

Veel van de voorsteden van Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten, liggen op het grondgebied van Maryland.

Het western van de staat behoort tot het Alleghenygebergte, die onderdeel zijn van de Appalachen. Het hoogste punt is met een hoogte van 1.024 meter Backbone Mountain.

Een deel van de kustvlakte van Maryland, de Atlantic Plain, wordt door de diep landinwaarts dringende Chesapeake Bay in twee delen gescheiden.

De Eastern Shore, aan de oostkust, is laag en vlak. De Western Shore, de westkust, is evenals de oostkust sterk geleed maar heuvelachtiger en hoger.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Maryland zijn de Potomac, die langs de westgrens van de staat stroomt, en de Susquehanna, die de noordoosthoek van de staat doorkruist.

De Potomac en de Susquehanna komen uit in Chesapeake Bay. Langs deze baai liggen veel moerassen.

Klimaat en vakantie
Maryland heeft een gevarieerd klimaat, dat verschilt door de hoogte, de nabijheid van water en valwinden die een gebied beschermen tegen kouder weer.

In het zuiden en oosten wordt het klimaat beïnvloed door de Atlantische Oceaan, in het westen door de bergen.

Belangrijke trekpleisters voor toeristen zijn de natuurgebieden en stranden van de Eastern Shore en het Alleghenygebergte in het uiterste westen van Maryland.

Steden Maryland
Naast de hoofdstad Annapolis en de grootste stad Baltimore zijn een aantal steden in Maryland: Frederick, Rockville, Gaithersburg, Bowie, Hagerstown, College Park, Salisbury, Laurel.

Kaart Maryland county's
De Amerikaanse staat Maryland is bestuurlijk onderverdeeld in 23 county's.

Daarnaast is er de onafhankelijke stad (independent city) Baltimore, die bij geen enkele county hoort. Het bestuur van Baltimore neemt ook de taken die bij een county horen op zich.

Kaart Maryland, steden, county's, geografie: USGS

Kaart Maryland
De Amerikaanse staat Maryland grenst aan de staten Pennsylvania, Delaware, West Virginia, Virginia en het gebied District of Columbia. In het zuidoosten ligt de staat aan de Atlantische Oceaan.

Kaart Maryland topografie: US Geological Survey