dinsdag 18 juni 2013

Kaart Virginia en Richmond - Vakantie Zuidelijke Staten VS

Kaart Virginia, steden, wegen, rivieren: US Government
Virginia is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Zuid van de VS en telt 8.096.604 inwoners (2011). De hoofdstad is Richmond en de standaardafkorting voor de staat is VA.

Virginia, in het Nederlands ook wel gespeld als Virginiƫ, grenst in het noordwesten aan West Virginia, in het noordoosten aan Maryland en het District of Columbia, in het zuiden aan Tennessee en North Carolina en in het westen aan Kentucky.

In het oosten ligt de staat aan de Atlantische Oceaan. Het zuidoosten van Virginia ligt aan de Chesapeake Bay

Een deel van het schiereiland Delmarva behoort tot Virginia, maar het zit vast aan de buurstaat Maryland . In het westen van Virginia liggen de Appalachen.

Het oostelijk deel van de staat bestaat uit een ongeveer 100 kilometer brede en zandige kustvlakte. Hier liggen veel lagunen. In het zuiden, op de grens met North Carolina, ligt het Great Dismal Swamp. Dit is een groot moeras.

Voor de kust in de Atlantische Oceaan liggen talrijke eilandjes. In de Chesapeake Bay horen Tangier, Watts en Fox Islands tot Virginia.

De kustvlakte eindigt bij de Fall Line. Dit is de door een geologische breuk bepaalde overgang naar de Piedmont, het oostelijk randgebied.

Westelijk van de Blue Ridge ligt het Ridge- and Valley-gebied. Hier zijn brede dalen gescheiden door scherpe bergkammen.

Mount Rogers, in het zuiden, is met een hoogte van 1.746 meter het hoogste punt van Virginia.

In het westen wordt dit gebied afgesloten door de 500 m hoge steile rand van de Allegheny Mountains. In het uiterste zuidwesten behoort een deel van de staat tot het 1.600 meter hoge Appalachian Plateau.

Meren en rivieren
De rivieren Potomac, Rappahannock, York en James verdelen door hun 5 tot 10 km brede mondingen de kustvlakte in grote schiereilanden en verzamelen zich in de 30 tot 50 km brede Chesapeake Bay.

De grens van Virginia met de buurstaat Maryland valt gedeeltelijk samen met de rivier de Potomac. Deze rivier mondt uit in de Chesapeake Bay.

De Shenandoah mondt uit in de noordelijke grensrivier de Potomac. De Jackson en Cowpasture stromen zuidelijk naar de James River, die ten oosten van de Blue Ridge nog de North en de Appomattox opneemt.

In het zuiden breekt ook de Roanoke door de Blue Ridge heen, maar deze rivier mondt ten zuiden van Virginia uit in de Atlantische Oceaan.

Aan de oostzijde van de Blue Ridge ontspringen de Rappahannock en haar zijrivier de Rapidan.

Op de Piedmont ontspringen de Pamunkey en haar zijrivieren.

Verder ontspringen in Virginia veel warme bronnen.

Klimaat en vakantie
Virginia kent in het oostelijke deel een zeeklimaat. In het westen worden de temperatuurtegenstellingen groter.

Toeristen bezoeken onder andere de nationale begraafplaats in Arlington. In het Colonial National Historical Park ligt het gerestaureerde stadje Williamsburg en het Jamestown Settlement.

Het Shenandoah National Park voert tot in North Carolina.

Hostorische bezienswaardigheden zijn onder andere slagvelden uit de Amerikaanse Burgeroorlog, zoals Manassas, Fredericksburg, Richmond en Petersburg.

Steden Virginia
Naast de hoofdstad Richmond zijn enkele andere steden in de staat Virginia: Virginia Beach, Norfolk, Chesapeake, Newport News, Alexandria, Hampton, Roanoke, Portsmouth, Suffolk, Lynchburg.

Harrisonburg, Charlottesville, Danville, Manassas, Petersburg, Winchester, Salem, Fredericksburg, Staunton, Hopewell, Fairfax, Waynesboro, Bristol, Colonial Heights, Radford, Manassas Park, Williamsburg.

Kaart Virginia county's

Kaart Virginia, county's, steden, geografie: USGS

Kaart Virginia

Kaart Virginia, topografie: US Geological  Survey