zondag 2 juni 2013

Kaart Oklahoma en Oklahoma City - Vakantie Verenigde Staten

Kaart Oklahoma steden, rivieren, wegen: US Government
Oklahoma is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Zuid van de VS en telt 3.791.508 inwoners (2011). DE hoofdstad is Oklahoma City en de standaardafkorting voor de staat is OK.

Oklahoma grenst in het noorden aan de staten Kansas en Colorado, in het oosten aan Missouri en Arkansas, in het zuiden aan Texas en in het westen aan New Mexico.

Het centrale gedeelte van Oklahoma ligt geheel binnen de Osage Plains. Dit is een golvend prairielandschap dat in noordwestelijke richting in de ‘Panhandle’ overgaat in de Great Plains en uitlopers van de Rocky Mountains.

Black Mesa is met 1.517 meter het hoogste punt in de staat.

In het noordoosten van Oklahoma liggen de Ozark Mountains en in het zuidoosten de Ouachita Mountains. Dit zijn zwaar beboste gebergten die van elkaar gescheiden worden door de rivier de Arkansas.

De zoutvlakten in de omgeving van Cherokee worden om hun bijzondere vogelwereld als natuurreservaat beschermd.

Meren en rivieren
Oklahoma behoort in zijn geheel tot het stroomgebied van de Mississippi. Alle rivieren van de staat stromen uiteindelijk in oostelijke richting.

De belangrijkste rivieren zijn de Red, de Arkansas en de South Canadian. De Red vormt een groot deel van de grens met Texas.

Oklahoma heeft geen grote natuurlijke meren. Van de meer dan 200 stuwmeren zijn Eufala Lake, Grand Lake O’the Cherokees en Lake Texoma groot van omvang.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Oklahoma wordt enerzijds beïnvloed door het milde klimaat van de Golf van Mexico, anderzijds door het landklimaat van de Great Plains. Er zijn ook zeer grote plaatselijke verschillen in het klimaat.

De staat wordt gemiddeld 54 keer per jaar getroffen door tornado’s.

Oklahoma heeft interessante staatsparken en natuurreservaten, waaronder de Great Salt Plains National Wildlife Refuge en Wichita Mountains Wildlife Refuge, met onder meer bizons.

Steden Oklahoma
Naast de hoofdstad Oklahoma City zijn een aantal grote steden in de staat Oklahoma: Tulsa, Norman, Broken Arrow, Lawton, Edmond, Moore, Midwest City, Enid, Stillwater.

Kaart Oklahoma county's
De Amerikaanse staat Oklahoma is bestuurlijk onderverdeeld in 77 county's.

Kaart Oklahoma county's: USGS

Kaart Oklahoma
De Amerikaanse staat Oklahoma grenst aan de staten Kansas, Colorado, Missouri, Arkansas, Texas en New Mexico. De hoofdstad van de zuidelijke staat is Oklahoma-City.

Kaart Oklahoma, steden, wegen, rivieren, reliëf, topografie: USGS